Bestel nu het Jubileumboek en het Jubileumbier.

Inmiddels is het alweer 2 maanden geleden dat we ons jubileumfeest mochten vieren. En met succes! We kijken terug op een geslaagd evenement getuige de vele positieve reacties. Dat is fijn en wordt gewaardeerd. Afgelopen weekend kwam Sinterklaas aan in Nederland en daarmee ook in Tolkamer. Dat betekent dat we ons kunnen opmaken voor de traditionele decembermaand waarin Sinterklaas, Kerst en de jaarwisseling centraal staan. En wat doe je in zo’n feestmaand? Juist, je geeft elkaar een cadeau of je doet jezelf met een mooi cadeau een groot plezier. Komt dat even goed uit want dan hebben wij nog 2 mooie cadeaus in de aanbieding die niet in een schoen of onder een kerstboom mogen ontbreken.
Natuurlijk is daar ons jubileumboek. Liefst 240 pagina’s dik, geheel in kleur en rijk aan verhalen en foto’s over de afgelopen 25 jaar van schuttersgilde Eendracht Maakt Macht te Lobith. Onmisbaar in de boekenkast of op het nachtkastje.
En de prijs? Slechts € 35,–.
We hebben er nog een aantal dus zorg dat je er alsnog op tijd bij bent.
Poah! En dan ons jubileumbier. Wat zijn ze lekker, het lichte pilsener Prijsmedaille en het wat zwaardere donkere bier Koningsschot.
Te verkrijgen in een 4-pack (2 x licht, 2 x donker) voor de prijs van €12– en bij afname vanaf 2 pakketten of meer de volgende voor €10,–. Is me dat even een meepakker, lekker voor de donkere dagen en al helemaal om in december gas terug te nemen en te proosten op het goede leven.

Uitreiking jubileumboek aan de Federatie

LOBITH – In het gildehuis van Eendracht Maakt Macht reikten auteurs Mark Slinkman en Michiel Wilde op dinsdag 21 november het jubileumboek ‘Van zilver, trots en harmonie’ uit aan de voorzitters van de Gelderse Schuttersfederatie St. Hubertus: Wim Sanders en Brenda Smit. Een waar pronkstuk.
Door Carla Droste

De Lobithse schutterij vierde dit jaar haar 375-jarig bestaan met een grandioos jubileumweekend in september. Ter gelegenheid van het jubileum stelden Mark Slinkman, oud-burgemeester van Rijnwaarden en Michiel Wilde, oud-senator van E.M.M. een kroniek samen over de laatste 25 jaar van het gilde. Een mooi vervolg op de geschiedschrijving ‘Rondom De Dikke Toren’ uit het jubileumjaar 1998.

Voor en door de leden
In aanwezigheid van de senatoren Roy Gerritzen en Edwin Wienhoven van E.M.M. ontvingen de federatiebestuurders elk een exemplaar van het jubileumboek. Ze hadden veel waardering voor het werk dat aan het boek was besteed. Brenda: “Ik verheug me nu al op de vele uren leesplezier tijdens de komende wintermaanden.”

De mooie verhalen in dit boekwerk geven precies de kernwaarden van het schuttersleven weer, vindt Wim. “Dat het boek is gemaakt voor en door de leden van dit prachtige gilde getuigt van een enorm gemeenschapsgevoel.” Hij prees het boek als een waardevol document, waarin niet alleen de tradities zijn vastgelegd, maar dat ook laat zien dat het schuttersgilde volop in beweging is. De positie van vrouwen binnen het gilde is daar een goed voorbeeld van. Michiel: “Hoewel het lidmaatschap van het gilde nog steeds is voorbehouden aan mannen, is er jaren geleden wel een alternatief lidmaatschap voor vrouwen ingevoerd. ‘Dame van het Gilde’ heet het.” Sinds 2019 kunnen de dames, naast ‘vogelknuppelen’, ook deelnemen aan de traditionele schietwedstrijden.

Persoonlijke verhalen
”Het boek is anders tot stand gekomen dan gepland”, vertelt Mark. “Onze bedoeling was om een reeks interviews te houden, maar door corona liep het anders. Omdat persoonlijk contact niet mogelijk was, vroegen we de mensen om hun ervaringen zelf op papier te zetten en het ons toe te sturen. Doordat ze de verhalen in hun eigen woorden vertellen, is het nog persoonlijker geworden. Soms hóór je het diegene zeggen.”

Het resultaat is een bonte verzameling verhalen door koningen, presidenten, senatoren en vele anderen. Ruim 200 pagina’s vol levendige vertelsels en vrolijke foto’s van de hoogtepunten van de afgelopen 25 jaar. Alle facetten van de schutterij komen aan bod, zoals het gildehuis, de harmonie, de horeca, de secties, de vaandels, de vogels en natuurlijk het zilver.

Zo is er het bijzondere verhaal over een mannelijke ‘golddigger’ die het gildezilver rond 1842 mee naar Ravenstein neemt. De commissarissen van de koning van Gelderland én Noord-Brabant moesten er aan te pas komen om het Thorbeckezilver weer in Lobith te krijgen.En de anekdote over een senator die tijdens een concours kilometers met de ‘zilvertas’ sjouwt, niet wetende dat hij twee bakstenen vervoert in plaats van het kostbare koningszilver.

Boek en bier
Of de schrijvers bij het jubileum in 2048 een vervolg op dit boek willen maken, weten ze nog niet. Mark: “Het zou mooi zijn als een volgende generatie dat oppakt. Je weet niet wat de toekomst brengt, maar mijn vader zou zeggen: ‘Tegen die tijd doen mij de kiezen niet meer zeer.’”

Het jubileumboek is nog verkrijgbaar, evenals het speciaal voor E.M.M. gebrouwen bier. Een donker en een licht biertje, met de toepasselijke namen: ‘Koningsschot’ en ‘Prijsmedaille’. Boek en bier zijn te bestellen via het reserveringsformulier op de website www.emm-lobith.nl

Staatssecretaris ziet hoe Lobith al eeuwen feestviert

Precies als staatssecretaris van Cultuur Gunay Uslu (D66) uit haar auto stapt, komt over de Dorpsdijk de Sectie Sjaak aanmarcheren. Allemaal mannen in een witte blouse met een rode stropdas en rode bretels. ,,Wat is dit?”, zie je haar denken. Haar vrolijke verbazing neemt nog toe als ze in gesprek raakt met een officier met een jas vol medailles en een hoed met veren. Ze ziet deze bijzondere vogels voor de eerste keer van haar leven.

Welkom bij Eendracht Maakt Macht, de Lobithse schutterij die dit jaar 375 jaar bestaat. ,,Een van de oudste schuttersverenigingen van het land”, zegt Uslu vol ontzag, als ze haar komst vanuit Den Haag naar de Liemers verklaart.

KERMISDINSDAG

Kermisdinsdag wordt traditioneel in de morgen een bezoek gebracht aan Tolkamer.
’s Middags brengt Schuttersgilde Excelsior een bezoek aan ons Gilde.

Vendelen bij bezoek aan Lobede
Sectie Perfectie luncht aan de Kade
Schutters en Dames op bezoek bij Carlo
Sectie Sjaak bij Taveerne de Bijland
Excelsior op bezoek bij EMM
Moeder en dochter op bezoek

KERMISMAANDAG

Sectie Perfectie
Prijswinnaars Sectie Sjaak

HENK EN NICOLE GEURTS KONINGSPAAR 2023

Nieuw Koningspaar bij Schuttersgilde E.M.M. Lobith. Na 15 schoten heeft Henk Geurts de vogel naar beneden geschoten en mag hij zich samen met zijn vrouw Nicole Koningspaar van E.M.M. noemen.

Deze prachtige foto’s zijn gemaakt door Sonja Jonkhout.

75 JAAR SCHUTTER

Dit jaar vieren Harry Naterop, Bob Vermaeten en Henk Droste hun 75-jarig schuttersjubileum. Een mooi moment om samen terug te kijken.

Toen de drie jonge mannen in 1948 schutter werden, vielen ze gelijk met hun neus in de boter. Het was een jubileumjaar. En wat voor een! Schutterij Eendracht Maakt Macht bestond 300 jaar en dat werd groots gevierd.

Voor Harry Naterop (23-3-1930) was het eerste jaar als schutter niet alleen bijzonder vanwege het jubileum, maar ook omdat hij dat jaar gelijk de eerste prijs schoot. Poef, kop eraf.

Toen Bob Vermaeten (8-6-1930) in 1948 schutter werd, werd hij ook meteen officier. Hoewel kapelaan Van der Vegt er zeer op tegen was. Bob was namelijk nog geen 18. “In die tijd zat E.M.M. om officieren verlegen, dus mijn vriend Eef Mulder en ik waren zeer welkom.

Henk Droste (10-8-1929) schoof de eerste jaren aan bij de kermistafel van Johan Stegeman, bij wie hij in dienst was. “Van hem heb ik het vak geleerd”, vertelt Henk, die later een meubelzaak had tegenover het Gildehuis. 

N.B. Dit verhaal kun je ook lezen in het Programmaboekje of het digitale Programmaboekje.

SACRAMENTSPROCESSIE 2023

Op zondag 21 mei trekt de Sacramentsprocessie weer door de straten van Lobith, als wezenlijk onderdeel van de kermis- en schuttersfeesten en als herinnering aan de kerkwijding van de kerk in Lobith. Dit jaar wordt de processie voor de 246° keer gehouden.

Zilverpoetsen

Ieder jaar zien we bij Schuttersgilde Eendracht Maakt Macht een nieuwe koning die vol trots het kazuifel met prachtige zilveren medailles draagt van de koningen die hem in vele jaren voor gingen. Wat niet iedereen weet is dat hier drie dagen voor de kermis een avond aan vooraf gaat die ervoor zorgt dat de koning dit kazuifel ook daadwerkelijk met glimmende trots kan dragen. Het zilver poetsen is een traditie die een ‘lange’ geschiedenis kent.

Burgemeester Luciën van Riswijk heeft bovenstaand filmpje gemaakt.

375-JARIG JUBILEUM E.M.M.

Ter gelegenheid van het 375-jarig jubileum van ons Schuttersgilde is door Michiel Wilde en Mark Slinkman een boek gemaakt met de pakkende titel “Van zilver, trots & harmonie”.

In dit jubileumjaar zijn 2 bieren gebrouwen. Een mooi blond bier “De Prijsmedaille” en een mooi donker bier “Het Koningsschot”.

Promotie Jubileumboek en Jubileumbier op de Meimarkt in Tolkamer op zondag 7 mei