Edwin Wienhoven, Michiel Wilde en Ricardo Tankink leggen de laatste hand aan het poetsen van het koningszilver.

Koningszilver poetsen bij de familie Naterop is een echte traditie

LOBITH – Traditie is een woord dat onlosmakelijk is verbonden met schuttersgilde Eendracht Maakt Macht dat dit jaar haar 375-jarig jubileum viert. Al tientallen jaren komt de zilvercommissie van EMM op de woensdag voor Hemelvaart bij de familie Naterop bijeen om het koningszilver te poetsen. Een echte traditie dus.

Door Carla Droste in de Zevenaar Post van 24 mei 2023

“Mijn man, Theo Naterop, is 16 jaar commandant bij EMM geweest en van 1986 tot 2002 was hij senator’’, vertelt Iet Naterop in haar overvolle huiskamer. “In 1986 hebben wij voor het eerst het koningszilver gepoetst. We waren er uren mee bezig, want we deden het toen met z’n tweeën. En de tas met zilver hebben we daarna gewoon onder het bed opgeborgen. In de jaren daarna kregen we assistentie van senator Daan van Woesik. En weer later kwam daar de hulp van Michiel Wilde bij. Hij was nog een jonkie toen hij bij de senaat kwam.”

Van vader op zoon

“Tegenwoordig wordt het zilver in een kluis opgeborgen hoor”, vult Michiel aan, “en is de zilvercommissie een stuk groter.” Michiel werd senator van het schuttersgilde een jaar na het overlijden van zijn vader. “Ik had aan het bestuur gevraagd of ik de senaatsmedaille van mijn vader mocht dragen. Daar ging men mee akkoord, op voorwaarde dat ik zelf senator zou worden. Ik heb de functie 33 jaar met heel veel plezier bekleed en ben er in 2020 mee gestopt. In de jaren 90 is de zilvercommissie twee keer bij mij thuis geweest, de andere jaren werd er gepoetst bij de familie Naterop.”

Veel animo 

Niet praten, maar poetsen is niet aan de orde. Hoewel er serieus wordt gewerkt voert gezelligheid de boventoon op deze avond. Er is dan ook veel animo voor het poetsen van het kostbare zilver. Senatoren, officieren en ook de kleindochters Pien en Catoo schieten oma hierbij te hulp. Burgemeester Lucien van Riswijk fungeert als toezichthouder bij de inventarisatie van de koningsschilden en oud-burgemeester Mark Slinkman ziet er weer op toe dat zijn collega zijn taak nauwkeurig uitvoert. Het koningspaar van 2022, Jop en Sharon Lamers, is aanwezig om te helpen de plaats van hun schildje op het kazuifel te bepalen. En dat is nog niet zo eenvoudig.

Kazuifel

Het zwart fluwelen kazuifel is namelijk boordevol. Er zijn in 2023 132 medailles op het mouwloze kleed bevestigd in uiteenlopende vormen, voorzien van jaartal, naam en inscriptie. Elk jaar schenkt de koning van het afgelopen jaar een koningsmedaille aan het Gilde voor het kazuifel. Het koningszilver van de schutterij bestaat uit 2 delen: de ‘oude’ keten, vaak het Thorbecke-zilver genoemd, bestaat uit een band met 30 zilveren medailles en een groot zilveren borststuk. Hierop staat in reliëf het wapen van Eendracht Maakt Macht afgebeeld; een toren en het opschrift “Deus Turris Mea” (God is mijn toren). Deze toren stelt de grote, ronde toren van het Tolhuys voor, waar in 1648 de oprichtingsakte van het Gilde is opgemaakt. Buiten de jaarlijkse schuttersfeesten om is het schutterszilver te bewonderen in het Liemers Museum in Zevenaar. Afgelopen weekend zijn beide koningsketens blinkend en wel gedragen door de nieuwe koning van EMM, Henk Geurts. Volgend jaar, op de woensdag voor Hemelvaart, is het de beurt aan Henk en Nicole om een mooi plekje voor het schildje te zoeken op het volle kazuifel.

Het schutterszilver.
De koningsschilden worden geïnventariseerd.
De koningsschilden worden geïnventariseerd.
Er is veel toezicht op de laatste controle van de toezichthouder.