Tekst: Al zestig jaar lang het rood wit dragen….
Melodie: jij krijgt die lach niet van mijn gezicht, John de Bever.

Couplet:
Al zestig jaren lang het rood wit dragen
Niemand het ut ooit zo lang gedaan
De leeftied begint nou toch te knagen
Ja minse, begin dur mar eens aan
Hoe errug ok maar Sjaak git er met kappen
Na 60 jaren vindt hij het wel oké
Dat mot de senaat toch ok wel snappen
Al kent EMM gin AOW
Refrein:
Mar gij kom zo mar niet van ons af
Dat zou je wel willen
Wij loan ow nou nog niet goan
Eerst nog het afscheid deurstoan
Nee gij kom zo mar niet van ons af
Sjakie, bedank wa
Hierbij ons laatste saluut
En dan deur de veurdeur dur uut!

Couplet:
De geraniums die goan we ow niet geven
Die kriej pas aj naar Lobede mag
Met ow ervaring en stijl van leidinggeven
Kuj aj het wil overal weer oan de slag
In Amerika kuj nog een mooie baan vervullen
Gij het de leeftied en een uniek talent
Mak ons zo trots as een hond met zeven lullen
Van sectieofficier naar President
Refrein:
Mar gij kom zo mar niet van ons af
Dat zou je wel willen
Wij loan ow nou nog niet goan
Eerst nog het afscheid deurstoan
Nee gij kom zo mar niet van ons af
Sjakie, bedank wa
Hierbij ons laatste saluut
En dan deur de veurdeur dur uut!

La, la , la ,la la la….
Nee gij kom zo mar niet van ons af
Sjakie, bedank wa
Hierbij ons laatste saluut
En dan deur de veurdeur dur uut!

ZESTIG JAAR OFFICIER

In mijn bureau vond ik nog een oude kwitantie van de officierenvereniging E.M.M., waarop staat: “Lid sinds 22 februari 1964”.

Vendelier
Ik ben mijn carrière binnen het Officierenkorps op 18-jarige leeftijd begonnen bij de vendeliers. Henny Seising, Willy Smeeten en Johnny Stol waren toen de vendeliers. De keuze om mij bij de vendeliers aan te sluiten, was geen moeilijke. De Vendeliers oefenden bij ons in het patronaat, een zaal bij de kerk waar mijn vader koster was. Als aspirant vendelier ging ik kijken bij het oefenen en kende binnen korte tijd de slagen van het vaandelzwaaien. Als de vendeliers dan pauze gingen houden en aan de koffie zaten, nam ik het vaandel ter hand en ging zelf oefenen.
In totaal heb ik negen Koningsparen één of meerdere vendelhulden mogen brengen.

Officierenkorps
Na mijn vendelcarrière ben ik luitenant geworden binnen ons korps. Binnen het Officierenkorps heb ik het ook altijd prima naar mijn zin gehad. Anders had ik het ook geen 60 jaar volgehouden. Niet alleen tijdens de kermis, maar ik denk hierbij ook aan het jaarlijkse Officierenfeest dat in het verleden gehouden werd. En wat dacht je van het hos-koningschieten… vrijdags voor de kermis. Maar ook van de kleine momenten tijdens de kermis kan ik erg genieten. ’s Avonds, nadat we onze ronde in de zaal hebben gemaakt en nadat de vendeliers hun vendelhulde hebben gebracht, met z’n allen boven de senaatskamer in om even een pilsje te drinken en met elkaar ‘de dag evalueren’.

Sectie Sjaak
Als luitenant ben je ook sectieofficier. Zoals mijn naam al doet vermoeden ben ik sectieofficier geworden van de huidige Sectie Sjaak en dat ben ik tot op de dag van vandaag gebleven. Op basis van het aantal dienstjaren onder de Officieren had ik al lang commandant moeten zijn, maar daar ben ik het type niet voor. Wij hadden en hebben Officieren in ons korps die daar veel geschikter voor zijn dan ik.
Toen ik aantrad als sectieofficier was er nog geen sprake van vaste secties. En van een herkenbaar tenue was ook nog geen sprake.

Na een paar jaar met dezelfde personen in de sectie rondgelopen te hebben, werd besloten om meer herkenbaarheid aan de sectie te geven, de wel bekende blauwe spijkerbroek, witte blouse en rode stropdas. Op de stropdassen wordt het jaartal gedrukt dat je lid bent van Sectie Sjaak en niet, zoals veel andere schutters denken, de jaren die wij op dinsdagmorgen niet meegelopen hebben naar Tolkamer. Op een gegeven moment waren de stropdassen te kort om de jaartallen er nog op kwijt te kunnen en kwamen de rode bretels in beeld.

Kermismaandag

Hoogtepunt van de Lobietse kermis is voor mij toch de kermismaandag. Na het ontbijt, dat traditioneel werd genuttigd bij De Buck, en tegenwoordig al enige jaren bij Barthen, er voor zorgen dat het hele smoesje op tijd in de zaal is voor de loting voor het prijsschieten. Vele jaren heeft Sectie Sjaak de maandagmorgen opgeleukt met een jaarlijkse stunt.
Maar niet alleen Sectie Sjaak kan voor een stunt zorgen. Ook Sectie APK kan dit, met mij als lijdend voorwerp in 2013. Thuis werd ik ontvoerd door enkele leden van deze sectie en naar hun residentie, huize Lintsen, gebracht. Na urenlange onderhandelingen ben ik, in ruil voor twee bladen bier, weer herenigd met mijn eigen sectie. Dan weet je gelijk weer hoeveel je waard
bent…. twee bladen bier!?!?!?

Sectie Sjaak maandag 13 mei 2024