Staatssecretaris Gunay Uslu krijgt uitleg over het prijsschieten van EMM-president Roy Gerritzen. Links Kamerlid Pim van Strien (Foto: Carla Droste)

Staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media (OCW) bezoekt schuttersgilde Eendracht Maakt Macht

LOBITH – Op maandag 22 mei bracht staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media (OCW) een bezoek aan schuttersgilde Eendracht Maakt Macht. De jubilerende vereniging had de staatssecretaris uitgenodigd om kennis te maken met de gebruiken en de tradities tijdens het schuttersfeest. De vereniging, die in 1648 is opgericht, kent een rijke geschiedenis.

Door Carla Droste in de Zevenaar Post van 31 mei 2023

Gunay Uslu: “Het is een warm bad, kan ik je vertellen. Heel bijzonder om het zo mee te maken. De president, iedereen trouwens, is enorm vriendelijk. Ik haal veel informatie uit dit werkbezoek.”
De staatssecretaris is zojuist getuige geweest van een vendelhulde aan het koningspaar Henk en Nicole Geurts. Ze begon de ochtend, samen met honderden schutters, met een rondgang door het dorp. “Ik heb ook, voor het eerst van mijn leven, geschoten.” Het prijsschieten op de houten vogel vond ze een bijzondere ervaring, vertelt ze lachend. “De vereniging draait dan wel om schutters, maar het is veel meer dan schieten. Je ziet hier alle generaties, jong, oud, man, vrouw en met verschillende achtergronden en ideeën bij elkaar komen. En hoe verbindend dat is. Met name in deze tijd van individualisme zie je het belang van zo’n vereniging.”

Immaterieel erfgoed

De D66-staatssecretaris, verantwoordelijk voor het cultuur- en erfgoedbeleid, erkent de waarde van de schuttersvereniging, als zijnde immaterieel, ‘levend’ erfgoed. “De tradities, de rituelen, de verhalen. Het is belangrijk om dat door te geven. Daarmee vertellen we waar we vandaan komen, hoe de cultuur zich heeft ontwikkeld. Wie zijn we nou eigenlijk? Hier is de bron. Hier is de geschiedenis, maar ook de basis om cultuur verder te ontwikkelen. Het valt onder mijn verantwoordelijkheid om samen met de gemeenten en andere overheden voor het immaterieel erfgoed te zorgen, dus ik ben hier ook om te kijken hoe het leeft en welke knelpunten er zijn. Bijvoorbeeld problemen met vergunningen, regelgeving of om bestuurders te vinden. Op dit moment ben ik bezig een beleidsvisie op volkscultuur te ontwikkelen. Daarvoor heb ik diverse vertegenwoordigers uitgenodigd om mee te denken over het beleid dat we hiervoor uitwerken.”

Volkscultuur

De uitnodiging voor het bezoek was geïnitieerd door VVD-Kamerlid Pim van Strien. In november vorig jaar nodigde hij de staatssecretaris in een commissiedebat uit om met hem mee het land in te gaan om de waarde, kansen en knelpunten van volkscultuur te ervaren. Volkscultuur verbindt mensen, het verbroedert, vindt Pim. “Staatssecretaris Uslu gaf eerder in een interview aan dat cultuur niet alleen opera en ballet is, maar ook een kerkkoor, een fanfare of carnaval. Ik heb haar toen gevraagd hoe ze ervoor gaat zorgen dat deze verenigingen meer gezien en gewaardeerd worden.”

Meer oog

Als schoonzoon van oud-senator Harry van Megen kent Pim schuttersvereniging EMM. “Mensen bij dit soort verenigingen zijn vaak vrijwilligers, maar hun werk staat onder druk. Er worden door de overheid steeds meer eisen gesteld op het gebied van veiligheid, diploma’s, boekhouding en dergelijke en ze krijgen steeds vaker te maken met bestuursaansprakelijkheid of oplopende kosten. De kans is dan groot dat vrijwilligers afhaken. Dat ze geen tijd meer willen vrijmaken om bardiensten te draaien of een uitgebreide administratie voor een vereniging te voeren. En dat is doodzonde. Dit is cultuur die in het hart van de mensen zit. Ongelooflijk belangrijk voor het behoud van een sociale structuur in een dorp. Daar moeten we ook vanuit Den Haag meer oog voor hebben.”

Beleidsvisie

Het Ministerie van OCW kan bestuurders helpen door een duidelijke visie te ontwikkelen over de waarde, rol en toekomst van ons cultureel erfgoed, vindt Pim. En om het gemakkelijker te maken om een vereniging te leiden zou het ministerie coulanter kunnen omgaan met hun eisen en verordeningen. “Een eventuele toevoeging aan de Lijst van Immaterieel Erfgoed van Unesco vergroot de mogelijkheid om fondsen te werven. Dat zou voor veel verenigingen een uitkomst zijn. Zo kunnen politiek, overheid en verenigingen samen werken aan het cultureel erfgoed, want ‘Eendracht Maakt Macht’.”