Grenspassages

Het Gelders-Kleefse grensgebied na de grensregeling van 1816-1817

1 maart 2017 is het precies 200 jaar geleden, dat de laatste grenscorrecties tussen Nederland en Duitsland plaatsvonden, die tijdens het Congres van Wenen waren afgesproken. Een van de plaatsen die van land verwisselde was Schenkenschanz.

Dit kleine vestingsdorpje vormde dan ook de passende locatie voor de presentatie van het boek “Grenspassages / Grenzgänge”.
De ligging van de huidige grens tussen Nederland en Duitsland is voor ons een vanzelfsprekendheid. In het dagelijkse leven realiseren we ons niet, dat deze grens een relatief jonge grens is. Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat sinds 1813. In dat jaar werd ook de grens met Duitsland vastgelegd. Toen waren er echter in het Koninkrijk der Nederlanden nog diverse Duitse, of beter gezegd Kleefse enclaves. Deze stukjes Duitsland in Nederland zijn als resultaat van het Congres van Wenen in 1816 en 1817 officieel bij Nederland gekomen. De huidige Euregio Rijn-Waal kan dus terugblikken op een lange gezamenlijke geschiedenis. Hierdoor hebben de inwoners van deze grensregio nog steeds eenzelfde culturele achtergrond die het onderlinge begrip vergroot.

De Historische Kring Huissen en de Geschichtsverein Emmerich hebben deze gezamenlijke geschiedenis als uitgangspunt genomen voor de samenstelling van het tweetalige boek “Grenspassages- Het Gelders-Kleefse grensgebied voor en na de grensdeling van 1816-1817”. De beide verenigingen hebben in het kader van het People to Peopleproject “Vereint Geschichte erleben” in samenwerking met een tiental andere historische verenigingen uit de regio Liemers-Niederrhein informatie verzameld en ervaringen uitgewisseld. Het resultaat hiervan is een rijk geïllustreerd boek met interessante wetenswaardigheden en mooie verhalen.

Met dit boek willen de Historische Kring Huissen en de Geschichtsverein Emmerich geschiedenisliefhebbers van weerszijden van de grens samenbrengen. Een doel, dat de Euregio Rijn-Waal graag ondersteunt. Daarom werd het project “Vereint Geschichte erleben” in het kader van People to People met middelen uit het EU-programma INTERREG Deutschland-Nederland gesubsidieerd.

Grenspassages- Het Gelders-Kleefse grensgebied voor en na de grensdeling van 1816-1817
Auteurs: Emile Smit en Leen den Besten (red)
ISBN: 978-90-75981-10-0