SectiePerfetie in 2018

Vrouwen mogen voor het eerst prijsschieten

Lobiths gilde na 371 jaar overstag

Vrouwen mogen in Lobith meedoen aan prijsschieten tijdens het schuttersfeest, de kermis. Een historisch besluit, noemt president Theo Boerhof van het gilde Eendracht Maakt Macht (EMM) het. ,,We bestaan sinds 1648. In die 371 jaar is het nog nooit gebeurd dat vrouwen mochten schieten. Dat was altijd iets dat uitsluitend was voorbehouden aan mannen.”

Waar andere schutterijen en gildes in de Liemers al overstag gingen, hield EMM vast aan traditie. Afgelopen jaar mochten dames in Babberich zelfs al meedoen aan het koningschieten, voor het eerst in het 144-jarige bestaan van Sint Jan. Bij de schutterij in Nieuw-Dijk kregen de vrouwen voor het eerst in het 97-jarige bestaan dezelfde rechten als mannen. En Sint Remigius in Duiven had voor het eerst een schutterskoningin, Conny Gidding.

,,Wij zijn een gilde waar traditie zo diep geworteld is, dat je niet zomaar iets verandert”, zegt Boerhof. ,,Lang was er veel weerstand tegen om vrouwen mee te laten doen aan prijsschieten. Oudere leden hebben nog wel moeite om de switch te maken. Maar wij hebben nu na rijp beraad besloten vrouwen mee te laten aan het prijsschieten op maandag omdat een meerderheid van de leden voor is.”

Volgens Boerhof is deze draai van het oude gilde te danken aan jonge vrouwelijke leden. ,,Het is de manier waarop ze het hebben gebracht. Mijn complimenten.” Die jonge vrouwen, verenigd in Sectie Perfectie, zijn opgegroeid met het idee dat zij alles mogen en kunnen wat mannen ook mogen en kunnen. Behalve dan het prijsschieten op de maandag van het schuttersfeest.

Hun moeders vochten er al voor. Die kregen het echter niet voor elkaar. Als troostprijs mochten ze vogelknuppelen. Terwijl de mannen van bovenaf op een balkon op de dames neerkeken. Niet meer van deze tijd vonden de jonge vrouwen van Sectie Perfectie en begonnen afgelopen kermis de actie #wetoo. Met succes.

,,Wij zijn echt hartstikke blij met de uitslag”, zegt Anneroos Lamers namens Sectie Perfectie. ,,Wij denken dat de kermis en dan vooral de maandag van de kermis meer een gezamenlijk feest wordt. De kermismaandag was altijd een mannending waarbij vrouwen op een tweede plek stonden. Onze intentie was om daar een gezamenlijke dag van te maken.”

Boerhof is het daar blij mee. ,,Want een schuttersfeest, de kermis, vier je samen.” Al wil hij wel kwijt dat het niet mogen meedoen niets te maken had met hoe er binnen het gilde tegen vrouwen aan wordt gekeken. ,,Integendeel. Het heeft uitsluitend te maken met historie en tradities.”

Gaat het dan ooit nog gebeuren dat er net als bij andere gildes en schutterijen er ooit een vrouw mag meedoen aan koningschieten? ,,Dat is echt nog een stap te ver. Het koningszilver hoort door een man gedragen te worden”, zegt Boerhof. Ook van Lamers hoeft dat niet. ,,Wij hoeven echt niet nu ineens te schieten voor koningin.”

SUZANNE HUIBERS Uit de Gelderlander van maandag 1 april 2019