Dien Seising (links) en Erna Vos in het toilet van schuttersgebouw EMM. Foto Theo Kock
Dien Seising (links) en Erna Vos in het toilet van schuttersgebouw EMM. Foto Theo Kock

“Ze maken er hier nooit ’n zootje van”
Na Dien Seising stopt nu ook dochter Erna Vos als toiletheld van het Lobiths schuttersfeest.
Zeg niet tegen toiletjuffrouwen Dien Seising en Erna Vos dat het jaarlijkse schuttersfeest in Lobith een bende is. “De toiletten zien er altijd keurig uit, ook later op de avond”, weten moeder Dien (en dochter Erna).
Bron de Gelderlander 2 mei 2024
Erik Hagelstein

Lobith

In 1995 was Dien Seising voor het eerst toiletjuffrouw in het toenmalige gildegebouw van schuttersgilde Eendracht Maakt Macht, op dezelfde plek als in 2003 geopende ‘nieuwe’ gebouw. Destijds zaten de toiletten onder in de kelder. “Ernstige ongelukken zijn er nooit geweest, maar het kwam wel eens voor dat iemand met zijn dronken kop van de trap viel”, zegt haar dochter Erna Vos (59).

Tot 2007 vervulde de nu 85-jarige Seising haar rol als bazin van de toiletten, in dat jaar moest ze echter geopereerd worden aan beide knieën. Toen heb ik mijn moeder gezegd: ‘Ik help je wel een jaartje, dan doe je het in 2008 zelf weer'”, vertelt Vos, die in Lobith is opgegroeid en in Didam woont.

Goede opvolger
De samenwerking verliep zo goed dat de twee tot 2013 een team bleven. Daarna deed dochterlief het in haar eentje, tot vorig jaar. “Ik werk al 45 jaar in de horeca, het is steeds moeilijker te combineren.” Gelukkig is er een goede opvolger gevonden. Het komende schuttersfeest, van zaterdag 11 tot en met dinsdag 14 mei, draagt Sabine Iltink uit Herwen de scepter, of wellicht toepasselijker de toiletborstel.

Voor de goede orde: de feestvierders betalen voor het toiletgebruik, de toiletdames krijgen voor hun werk een keurige vergoeding. De taken beginnen van zaterdag tot en met dinsdag een paar uur voor het feest losbarst en duren tot diep in de nacht.

“Want je kan alles pas goed schoonmaken als iedereen weg is”, zegt Vos, die al die jaren ’s nachts in haar eentje terug reed naar huis in Didam.  “Geen punt, er is op dat tijdstip toch geen hond op de weg.”

Als je zorgt dat de toiletten, wc-rollen, dweilen en handdoeken vanaf het begin schoon zijn, dan blijft dat zo, is de ervaring van moeder en dochter. Ze maken er nooit een zootje van hier, ook niet als er veel gedronken is.”

Tussentijds zorgen de toiletjuffrouwen dat alles keurig wordt bijgehouden. “Dan loop je inderdaad door een stampvol mannentoilet. Je krijgt wel eens een opmerking, maar nooit vervelend, altijd gezellig”, benadrukt Vos.

Rollator

Haar moeder maakt er geen geheim van dat ze het werk nog altijd mist. “Eerlijk gezegd doet het me nog steeds wat, als ik hier ben. Mensen zeiden: we brengen je met de rollator, dan zet je daar de bak met muntjes op. Dat kan natuurlijk niet.”

Secretaris Mark Lamers tegen haar: “Kom dan gezellig zaterdagavond wat drinken, Dien. Je bent altijd welkom hier.”

De familie Seising is verknocht aan de schutterij. De zes jaar geleden overleden vader Toon was jarenlang zaalwacht bij EMM en voelde zich nauw verwant met de schutterij, die vorig jaar het 375-jarig bestaan vierde. Drie van hun vijf kinderen komen regelmatig in het Gildehuis. EMM, voor Lobith én Tolkamer, telt 1470 leden. Tijdens de vier feestavonden komen al snel zevenhonderd mensen per keer opdraven. Het is elk jaar weer een hoogtepunt, zegt de 50-jarige secretaris Mark Lamers. “Dien en Erna hebben helemaal gelijk. Er is hier nooit rottigheid. We houden allemaal van een feestje.”