Schuttersbal

Het jubileum laat nog vijf jaar op zich wachten. Maar de schutters van EMM in Lobith beginnen zaterdag alvast met het eerste feest.
Door PIM GERRITZEN DE Gelderlander 18 september 2018

De Lobithse schutterij Eendracht Maakt Macht (EMM) maakt zich op voor haar 375-jarig jubileum in 2023. Onder de titel ‘Eendracht trapt af’ houdt het schuttersgilde zaterdag de eerste van vijf schuttersdagen om haar leden warm te maken voor het grote jubileumfeest.

Het schuttersgilde is opgericht in 1648, dus na de Tachtigjarige Oorlog tussen de Republiek der Verenigde Nederlanden en het Spaanse rijk. In de toenmalige burcht, het Tolhuys, kreeg Lobith op 24 juni van dat jaar toestemming om een schutterij op te richten. Daarmee werd de basis gelegd voor het schuttersfeest, want naast ordehandhaving en militaire steun was feestvieren een van de voornaamste doelstellingen.

Inmiddels is de officiële functie van de schutterij verloren gegaan, maar het schuttersfeest blijft jaarlijks in het dorp terugkeren.. ,,Tijdens ons 350-jarig bestaan gingen we als schutterij terug in de tijd. Iedereen liep in ouderwetse kledij en ook waren er ‘oude’ attracties voor de jeugd. Deze keer gaan we het anders doen, want we willen niet lukraak een kopie van 25 jaar geleden”, zegt Edwin Wienhoven van de jubileumcommissie.

De commissie, bestaande uit vier bestuursleden van EMM, is al maanden in de weer om het 375-jarig bestaan kleur te kunnen geven. ,,De aankomende viif jaar gaan we iedere september een dag organiseren, zodat onze leden in de ‘jubileumstemming’ kunnen komen. Dit jaar is dat in de vorm van een een dansavond, het schuttersbal. Maar we proberen ieder jaar iets nieuws te verzinnen”, zegt commissielid Mark Lamers.

Het schuttersbal stond vast op het jaarprogramma van de Lobithse schutterij, maar vanwege een gebrek aan animo werd dit in 2015 geschrapt. Volgens Lamers is er geen reden om aan te nemen dat het dit jaar wederom een flop wordt. ,,We krijgen ieder jaar de vraag wanneer het bal weer terugkomt. Het is nu vier jaar niet geweest, dus we verwachten dat veel schutters een kijkje komen nemen.”

Met deze jubileumdagen wil de schutterij geld genereren voor het uiteindelijke jubileumfeest. ,,Zo is het schuttersbal ooit ook ontstaan, namelijk om geld te genereren voor het 350-jarig bestaan. Alle inkomsten van deze dagen gaan in de pot voor het feest in 2023. Daarnaast willen we onze leden prikkelen. Om het aantrekkelijk te maken hebben we nu bijvoorbeeld René Schuurmans ingehuurd. Die komt een paar nummers spelen”, zegt Roy Gerritzen, eveneens commissielid.

Volgens Gerritzen zijn er nog wat veranderingen ten opzichte van het schuttersfeest: ,,Natuurlijk blijft het een gildefeest, dus we houden vast aan enkele tradities. Maar dit jaar hebben we een andere opstelling. Een deel van de tafels ruilen we in voor statafels. We merken bij schuttersfeesten dat hier vraag naar is, dus nu kunnen we dat mooi uitproberen.”

De entreekaarten voor het evenement zijn tegelijk een lot voor een loterij. En ze kosten maar 3 euro 75, oftewel 375”, besluit commissielid Lamers met een knipoog.