Schuttersfeest barst weer los in Lobith: koningspaar Mark en Judith Lamers neemt na drie jaar afscheid bij E.M.M.

LOBITH – Eindelijk na twee jaar zonder schuttersfeesten in Lobith-Tolkamer is het het weekend na Hemelvaart weer raak. Traditiegetrouw vieren de beide schuttersgilden Eendracht Maakt Macht en Excelsior dan hun jaarlijkse schuttersfeesten.

Op zondag 29 mei zal de sacramentsprocessie voor de straten van Lobith trekken. Precies om 12.00 uur start de processie vanuit de RK-Kerk. En nadat de processie is rondgetrokken en in een overvolle kerk het “Aan U, o Koning der Eeuwen” heeft geklonken, barst het feestgedruis los. Rond 14.15 uur begint het koningschieten bij Schuttersgilde “Eendracht Maakt Macht” bij het Gildehuis aan de Dorpsdijk te Lobith. Als dan uiteindelijk de vogel neergaat en er een nieuwe koning is, wordt de koning omhangen met het koningszilver. Na de inhuldiging en felicitaties is er gelegenheid tot dansen.´s Avonds haalt de schutterij het nieuwe koningspaar op en begint de feestavond in het Gildehuis.

Nieuwe president

In de afgelopen drie jaar is het nodige veranderd binnen de senaat van E.M.M. Zo zijn er drie senatoren na een jarenlange bestuursperiode in juli 2021 gestopt: Theo Boerhof, Michiel Wilde en Ed Tonissen, Sinds die datum is er een nieuwe president: Roy Gerritzen. Wat er niet veranderd is sinds 2019 is het koningspaar Mark en Judith Lamers. Zij vormen het langst naoorlogs zittende koningspaar van het Gilde. Zaterdagavond worden ze nog één keer met hun hofhouding in het Gildehuis onthaald voor hun laatste balavond als koningspaar. Op zondag na de processie worden ze na drie jaar onttroond. Op zaterdagavond 28 mei worden de volgende 25-jarige jubilarissen gehuldigd: R.T.G. Overdreef, B. Hulshof, M. Arntz, A.W. Arntz, D. Willemsen, Q.P.M. Buser, T. Peperkamp, R. Giesen, P.F.J. Braam. Op zondagavond worden de volgende jubilarissen worden gehuldigd: 40 jaar: L.H.J.D. Brom, J.M.J. Gerritzen, W.H.T.L. Geurts, N.S.Th. van Halteren en J.T. Smeeten. 50 jaar: Th. Dousma, G.H.A. Gerritsen, S.J.W.M. van Hall, A.Th.C.M. Mulder en J.F. Overdreef, 60 jaar: W.J.A. Buil en J.M.H. Janssen, 65 jaar: A.G.J.M. Muskens. Ook zal er een speciale jubileummedaille worden uitgereikt voor 50 jaar officier. Deze is voor commandant P.G.J.M. (Piet) Mulder. Het Gildehuis is op de zaterdag- en zondagavond uitsluitend toegankelijk voor leden.
Op maandag 30 mei vindt het prijsschieten voor de schutters plaats. De dames die niet hebben meegedaan met het prijsschieten gaan die middag onder grote belangstelling vogelknuppelen. De inschrijving voor het vogelknuppelen begint om 12.00 uur. Dinsdagochtend vertrekt het schuttersgilde in optocht naar Tolkamer waar woon-en zorgcentrum Lobede wordt aangedaan. Voor de bewoners van Lobede en het koningspaar wordt een vendel- en muzikale hulde gebracht.
De festiviteiten van het Gilde worden in Tolkamer voortgezet waarbij de lokale horeca zal worden aangedaan. Om 13.00 uur begeeft het gezelschap zich in een bonte stoet weer naar het Gildehuis in Lobith, waar de festiviteiten verder gaan. De schuttersfeesten worden afgesloten met het slotbal op de dinsdagavond. Tijdens deze avond zal er, traditioneel door het officierenkorps, afscheid worden genomen van het oud-koningspaar. De festiviteiten vinden plaats in het Gildehuis aan de Dorpsdijk te Lobith. De muziek in het Gildehuis wordt dit jaar weer door Kaliber en de Perfect Showband verzorgd. De Leo Harmonie zal traditiegetrouw het Schuttersgilde, tijdens alle activiteiten, muzikaal begeleiden.

Bron: Zevenaar Post.