Zoals op hele oude foto’s is te zien, vierde het Gilde haar jaarlijkse feest in een lappen tent die in de uiterwaarden werd opgezet.
Tot begin 1900 werd deze tent gehuurd. Na aanschaf van een demontabele houten tent, hetgeen achteraf een fiasco bleek laaide een oude discussie over het bouwen van een “stenen tent” opnieuw op. Bouwtekeningen hiervan werden in de ledenvergaderingen getoond.

gildeh1Detail van een bouwtekening uit 1907.

 foto1922

 De houten tent (1922)

 

Een stenen tent.

De discussie leidde er evenwel toe dat het Gilde vanaf 1923 beschikte over een eigen stenen gebouw – in de volksmond stug “tent” genoemd. De exploitatie van het gebouw is helaas vanaf het begin af aan een stiefkindje gebleken en keer op keer moesten allerlei financiële “trucs” uitgehaald worden om de het Gilde voor een financiële ondergang te behoeden.
Om de exploitatielasten te verlichten werd de zaal o.a verhuurd aan een kunstfietsclub, Lotospie genaamd, aan het Lobith’s mannenkoor en aan de toneelvereniging ”Kunst en Genoegen”
Toen in 1927 het dak toch niet zo waterdicht bleek te zijn als aanvankelijk gesuggereerd werd, was er letterlijk en figuurlijk “Paniek in de Tent”. Dankzij veel eigen werk van de leden en enkele financiële donaties kon zowel het lek in het dak als het gat in de financiëen gedicht worden en met de uitgifte van obligaties ontstond een iets gezondere financiële basis.

 

foto1935

 Het Gildehuis in 1935

Met het groeiend aantal leden werd het Gildehuis in de jaren 60-70 al snel te klein. Na veel discussie werd besloten om het gebouw uit te breiden. In 1978 werd begonnen met deze verbouwing. Aan de Spijkse kant werd een uitbouw gerealiseerd die 140 extra zitplaatsen opleverde alsmede een hele nieuwe bar. De dansvloer werd verhoogd en vernieuwd en ook het podium werd uitgebreid. Tot 2004 heeft het Gildehuis in deze vorm bestaan.

Gildeh-2000

 Het oude Gildehuis in zijn laatste dagen.