Gilde EMM Lobith trakteert ouderen

Honderdvijftig kermisgebakjes

Het Schuttersgilde Eendracht Maakt Macht in Lobith houdt haar tradities in ere. De schutters brengen ieder jaar tijdens de kermis een vendelhulde aan de ouderen. Dat deden de schutters in het verleden al bij de voormalige Johannastichting aan de Transeedijk. Sinds de afbraak van dit ziekenhuis bezoekt het schuttersgilde ieder jaar de locatie van Pleyade in Lobede in Tolkamer. Dit jaar niet. Door het coronavirus ging het schuttersfeest, de kermis en de processie niet door.

LOBITH – “Het dit jaar overslaan van de kermis, de processie en het schuttersfeest kwam van het Gelders Eiland, die veel sympathie hebben voor EMM Lobith, was dit uitermate teleurstellend. Toch was er begrip. Gezondheid gaat immers voor de traditie”, laat president Theo Boerhof weten.
 
“We zijn de ouderen in Lobede, die geen bezoek mochten ontvangen, niet vergeten. Ons koningspaar, de leden van het bestuur en de senaat overhandigden buiten op de stoep voor de ingang van Lobede 150 kermisgebakjes aan activiteitenbegeleidster Mardy Dekker en woonbegeleidster Gerda Kinkelaar. Ons bezoek en de attentie werden bijzonder gewaardeerd!”
Omdat de processie en de schuttersmis op zondag niet konden doorgaan kwamen de Schuttersgilden Excelsior en EMM op het idee om op die dag de verenigingsvlaggen uit te hangen.
In Lobith, Tuindorp en Tolkamer zag je overal vlaggen hangen: de vlag rood/wit van EMM en groen/wit van Excelsior! Op die manier hebben wij volgens de traditie, ondanks de afgezegde schuttersmis, de overledenen van de schuttersgilden toch kunnen herdenken.”

IEDEREEN STAAT ER POSITIEF IN, DAT KAN OOK NIET ANDERS

Schutterskoning Mark Lamers en zijn koningin Judith zijn in 2019/2020 het EMM-koningsechtpaar. “Door het niet doorgaan van de schuttersactviteiten blijven we ook in 2021 het koningspaar, dus totaal twee jaar, dat is uitzonderlijk. Dit hebben wij in gezamelijkheid met bestuur en de senaat besproken. Judith vindt twee jaar geen probleem. Iedereen staat er positief in, het is niet anders! Er komt in 2021 geen schuttersmedaille. De medaille van 2019/2020 wordt te zijner tijd voorgoed in het Gildehuis geëxposeerd met daarbij een duidelijke uitleg over waarom wij twee jaar lang het koningspaar zijn geweest en natuurlijk hoe wij als vereniging de corona-pandemie hebben doorstaan”, aldus koning Mark.
De situatie in 2020 is niet uniek. In 1892 heerste een pokkenepidemie in de regio.
De archieven melden: “Door de pokken worden geweerd: marskramers, straatmuzikanten, orgeldraaiers en dergelijke.
Zij moeten eerst bewijzen dat zij in de laatste tijd niet in plaatsen zijn geweest waar de pokken onder mensen of kinderen voorkomen.”
In de Tweede Wereldoorlog tussen 1940 en 1945 kon het Gilde EMM ook niet actief zijn, omdat de activiteiten verboden werden. Geweren en sabels moesten ingeleverd worden.
De kattekoppen werden daarentegen verstopt en na 1945, enigszins verroest, weer tevoorschijn gehaald.

Bron Zevenaar Post. Ab Hendriks