Senaat-2016

Lobith en Spijk 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden

Tot 1817 waren Lobith en Spijk deel van de Pruisische gemeente Elten. Op 1 maart 1817 werd het gebied overgedragen aan Nederland.
Dit historische moment, nu zo’n 200 jaar geleden, vieren we op 4 maart 2017.

De grens met Duistland bestaat al langer dan Duitsland zelf. De grensstenen tussen Nederland en de huidige deelstaat Noordrijn-Westfalen markeren de grens met
het voormalige Pruisen. In 1815 vond het Congres van Wenen plaats. Toen zijn een aantal Pruisische gebieden aan Nederland toegewezen. Het gaat om de plaatsen Zevenaar, Duiven, Wehl, Huissen en Malburgen. Deze gebieden zijn op 1 juni 1816 bij Nederland
gevoegd. Maar de Nederlanders wilden meer. Zij vroegen wij het de_ nitief vaststellen van de grens om deze door te laten lopen tot het splitsingspunt van Rijn en Waal zodanig dat de hele rivier op Nederlands gebied zou liggen. Dat betekende dat ze de dorpen Lobith, Spijk, Hulhuizen, Kekerdom een Leuth ook aan gebied wilden toevoegen.
Lobith en Spijk waren toen deel van de Pruisische gemeente Elten. De Pruisen kregen in ruil Schenkenschanz en een aantal kleine dorpjes tussen ’s-Heerenberg en Emmerich. De werkelijke uitruil van de gebieden vond plaats op 1 maart 1817. Dus op die dag werden Lobith en Spijk Nederlands.
Lobith en Spijk werden toen bij het Schoutambt (de gemeente) Herwen en Aerdt gevoegd.

U bent van harte welkom om dit heugelijke moment opnieuw te beleven op zaterdag 4 maart.
Het spektakel vindt plaats aan de Europakade in Tolkamer. Het water, de Rijn, speelt immers in de geschiedenis van de gemeente en ook de dorpen Spijk en Lobith een belangrijke rol. De feestelijkheden starten om 11.30 uur en duren tot 13.00 uur.
We verbeelden op de kade de ‘nieuwe grens’ in samenwerking met de schutterijen uit Lobith/Tolkamer en Spijk. Toneelvereniging D’amateur speelt een legende uit die tijd: wie vermoorde dominee Rei_ erscheidt?
Deze dag is Commissaris van de Koning, de heer C.G.A. Cornielje te gast. Hij neemt de akte van overdracht in ontvangst.

Plattegrond 1817