Staatssecretaris ziet hoe Lobith al eeuwen feestviert

schuttersleven als bouwsteen voor visie op volkscultuur

Komt er een beter landelijk beleid voor volkscultuur, dan is dat mede te danken aan het bezoek van staatssecretaris Gunay Uslu aan de Lobithse kermis.

Precies als staatssecretaris van Cultuur Gunay Uslu (D66) uit haar auto stapt, komt over de Dorpsdijk de Sectie Sjaak aanmarcheren. Allemaal mannen in een witte blouse met een rode stropdas en rode bretels. ,,Wat is dit?”, zie je haar denken. Haar vrolijke verbazing neemt nog toe als ze in gesprek raakt met een officier met een jas vol medailles en een hoed met veren. Ze ziet deze bijzondere vogels voor de eerste keer van haar leven.

Welkom bij Eendracht Maakt Macht, de Lobithse schutterij die dit jaar 375 jaar bestaat. ,,Een van de oudste schuttersverenigingen van het land”, zegt Uslu vol ontzag, als ze haar komst vanuit Den Haag naar de Liemers verklaart.

Ze is bezig een nieuwe beleidsvisie op te stellen voor het behoud van volkscultuur en immaterieel erfgoed, vertelt ze. Aan hoge kunsten, zoals de symfonieorkesten en de professionele toneelgezelschappen, worden miljoenen euro’s subsidie verstrekt. Daarbij vergeleken is er amper aandacht en geld voor zaken als het carnaval van Den Bosch, het bloemencorso van Vollenhoven en de kermis in Lobith. Alle drie deze evenementen heeft Uslu bezocht of gaat ze nog bezoeken.

Daar komt bij dat de vrijwilligers die kermissen, corso’s en andere volksfeesten organiseren vaak series vergunningen moeten aanvragen, te maken krijgen met steeds strengere regelgeving en niet zelden persoonlijk aansprakelijk worden gehouden bij problemen. ,,Ik ga kijken hoe we die besturen beter kunnen helpen en ontlasten”, zegt de staatssecretaris. Want aan het behouden van hun bijzondere evenementen, die soms al honderden jaren bestaan, hecht ze grote waarde. Voor de zomer moet de beleidsvisie er liggen, na de zomer wil ze er met de Tweede Kamer over in gesprek.

Om dat allemaal goed te kunnen doen, neemt ze een duik in het Lobithse schuttersleven. Ze staat deinend op het podium van het Gildehuis als de vendeliers haar een hulde brengen. En ze doet serieus haar best als ze tussen vele anderen probeert met een geweerschot de houten vogel te raken die achter het Gildehuis in een metalen kooi is opgehangen. ,,Ik weet niet of ik hem geraakt heb”, zegt ze achteraf eerlijk.

Uslu is hier vandaag niet de enige landelijke politicus. Ook Tweede Kamerlid Pim van Strien (VVD), tevens schoonzoon van oud-senator Harry van Meegen van EMM, is van de partij. Je herkent hem aan het glas water in zijn hand: de rest van het publiek drinkt bier. ,,Er zijn expertisecentra voor volkscultuur, maar organisatoren van evenementen krijgen daar onvoldoende steun van”, zegt hij. ,,Dat moet veranderen.”

Afgezien van de hoogst- geplaatsten van de schutterij hebben de Lobithse feestvierders weinig aandacht voor het bezoek van de Haagse dame. Hun feest, dat gaat voor. Het nieuwe koningspaar Henk en Nicole Geurts glundert op het podium. De geweren knallen, de bierpomp loopt, het zweet gutst. Zoals dat al 375 jaar gaat. En zoals dat moet blijven.

Uit de Gelderlander van 23 mei 2023. Gemaakt door Piet Venhuizen.