Nog langer wachten op schuttersdebuut – schutterij weer geen feest

Hij baalt, maar kijkt ook vooruit. Tijs Wienhoven (16) hoopt in 2022 eindelijk zijn allereerste schuttersfeest mee te maken. Na twee jaar uitstel door corona.

De 16-jarige Tijs Wienhoven uit Tolkamer wacht met smart tot hij eindelijk het schuttersfeest in Lobith mag vieren bij Schuttersgilde Eendracht Maakt Macht (EMM). Hij werd lid na de laatste editie in 2019 en moet door de coronamaatregelen nog steeds wachten op zijn eerste Lobietse kermis, nadat ook door de editie van 2021 een streep ging.

Traditiegetrouw is het schuttersfeest in Lobith één van de eerste in de Liemers. Tijdens het weekend na Hemelvaart kleuren Lobith en buurtdorp Tolkamer tot en met dinsdag rood-wit of groen-wit. De ‘roden’ vieren feest bij EMM in het Lobithse Gildehuis aan de Dorpsdijk, terwijl het in het groen gehulde Schuttersgilde Excelsior enkele honderden meters verderop feestviert in een feesttent aan de Jan van Kleefstraat.

Tijs is trots lid van van EMM. Op zijn 16de verjaardag kreeg hij van zijn vader de lidmaatschapsmedaille van de schutterij. De jonge schutter is trots dat hij hiermee een familietraditie voort kan zetten. Het was namelijk zijn vader door wie hij kennismaakte met het schuttersfeest. ,,Het begon toen ik als kind regelmatig bij mijn vader ging kijken in het schuttersgebouw, waar hij met zijn vrienden feestvierde.”

Zijn voorliefde voor het dorpsfeest zat er dus al van jongs af aan in. Hij was dan ook blij verrast toen hij vanaf zijn 16de zelf de familietraditie voort kon zetten. ,,Dat is niet zomaar iets. Erg mooi dat mijn vader dat cadeau deed.”

Samen met zijn vrienden keek Tijs al sinds de zomer reikhalzend uit naar het weekend na Hemelvaartsdag, zijn eerste kermis. Tot zijn spijt ging er vanwege de coronamaatregelen een streep door het Lobithse schuttersfeest. Hoewel hij baalt, had Tijs dit jaar sowieso niet alle dagen kermis kunnen vieren. Morgen beginnen voor hem namelijk de examens.

Ritueel biertje

Iemand die al wel aan de Lobietse kermis mocht ruiken is Loek van Suijdam (18). De jongeling mocht in 2019 voor het eerst het schuttersfeest vieren bij EMM in het Gildehuis. Hij had toen niet kunnen vermoeden dat hij drie jaar moest wachten voor hij weer uit zijn dak mocht gaan. ,,Nu er al twee jaar geen kermis meer is geweest, snakt iedereen er weer naar. De laatste jaren zijn we niet verder gekomen dan een ritueel biertje thuis bij mijn ouders.”

Toch is het volgens hem anders dan vorig jaar. ,,Toen kwam het vrij onverwachts dat de kermis niet doorging. Toen dachten we dat corona zo over zou zijn”, meent Loek. ,,Vorig jaar was het gemis misschien nog wel erger dan dit jaar, omdat we nu eigenlijk al lang wisten dat het niet door kon gaan. Maar het blijft balen.”

Ondanks het feit dat al langere tijd duidelijk was dat het schuttersfeest ook dit jaar niet door zou gaan, balen de Lobithse schutterijen flink. ,,Het is zonde, maar we begrijpen het natuurlijk wel”, zegt interim-voorzitter John Jansen van Excelsior zo diplomatiek mogelijk. Bij EMM spraken bestuursleden van een verdrietige situatie, omdat ze graag weer een schuttersfeest hadden gehad.

Enige wapenfeit

Om toch nog een traditie in ere te houden, brachten enkele bestuursleden en het koningspaar van EMM gisterochtend een bezoek aan woon-zorgcomplex Lobede in Tolkamer. Normaal brengen zij dinsdags een vaandelserenade en bieden zij taart aan bij de bewoners. Dit jaar was het afgeven van slagroomtaart het enige wapenfeit van het schuttersfeest.

De eerste taart werd overhandigd door schutterskoning Mark Lamers en zijn vrouw Judith. Hij is al sinds 2019 koning van het schuttersgilde. Een uniek gegeven: ,,Heel speciaal dat je drie jaar op rij koning mag zijn, maar de omstandigheden zijn minder. Ik mag namelijk weinig officieels doen.”

Het is overigens niet uniek dat het Lobithse schuttersfeest niet doorgaat wegens een heersende ziektegolf. Aan het einde van de 19de eeuw ging de kermis in Lobith vaker niet door wegens een pokkenepidemie. Zowel Excelsior als EMM hopen nu op een alternatieve kermisviering in oktober.

Bron De Gelderlander 17 mei 2021. Door Pim Gerritzen. Foto’s Theo  Kock Persfotografie.