Schuttersgilde E.M.M. opent jubileumjaar met Nieuwjaarsbal

Met “vliegend vaandel en slaande trom’ beschermt Schuttersgilde Eendracht Maakt Macht (E.M.M.) uit Lobith al 375 jaar zijn burgers. Hoewel, het is waarschijnlijk niet verstandig om altijd blind op de verdedigende kwaliteiten van de schutters te vertrouwen. Zeker met in het weekend na Hemelvaart, als er drie dagen lang wordt gefeest.
De schutterij werd in 1648 opge¬≠richt De Tachtigjarige Oorlog was net ten einde en Frederik Willem. keurvorst van Brandenburg en stadhouder van Kleef stimuleer¬≠de de komst van schutterijen in de regio. Zo ook in Lobith, dat destijds bij Kleef hoorde. Hij vond het belangrijk dat er burgers wa¬≠ren die hun dorpsgenoten konden beschermen. De oprichtingsakte van het schuttersgilde werd in juni 1648 ondertekend m kasteel het Tolhuys, dat destijds midden in Lobith stond. De naast het kasteel gelegen ‘dikke toren’ prijkt sinds jaar en dag op het wapen van het gilde. De taken van de schutters waren toen te vergelijken met die van de hedendaagse orde- en hulp¬≠diensten. Tegenwoordig heeft de schutterij alleen nog een sociale, culturele functie, maar nog steeds neemt ze een belangrijke plaats in de dorpsgemeenschap in.
Jubileumcommissie
Nu. 375 jaar later, is er een jubile¬≠umcommissie, met Roy Gerritzen, Marl< Lamers, Wim Geurts, Bennie Heebing, Dave Banning en Daan Verborg en Edwin Wienhoven, druk bezig met de voorbereidingen om de oprichting feestelijk te her¬≠denken. Mark: “Het jubileumfeest wordt komend jaar in september gehouden. we zijn vier jaar geleden al begonnen met de organisatie. Het idee was toen om ieder jaar een feest te organiseren om geld te genereren voor het uiteindelijke jubileumfeest. Helaas is dat de af¬≠gelopen jaren vanwege corona niet doorgegaan.”
Edwin: “Gelukkig hebben we nu w√©l de mogelijkheid om een feest te ge¬≠ven. En wel op 7 januari. iedereen, lid of geen lid, is welkom. Het wordt geen schuttersbal met lange tafels in de zaal. Senaat en officieren zijn, als organisator van de avond, wel herkenbaar gekleed, maar verder is het dus geen kermisavond. Het koningspaar en de hofhouding zijn wel van de partij, maar niet in func¬≠tie. Het wordt een knallende feest¬≠avond. We hebben Bandje Speci¬≠aal weten te boeken en die weten heel goed hoe ze een feestje moe¬∑ ten bouwen. Wim: “De liefhebbers van de Valeta en de Spaanse wals moeten we helaas teleurstellen, zij kunnen in mei, met de kermis, weer met de voetjes van de vloer.¬∑
Wim vervolgt: ‘We vragen wel een toegangsprijs voor het Nieuwjaars¬≠bal. Misschien vinden de leden van E.M.M. dat vreemd, maar de opbrengst van deze avond kunnen we heel goed gebruiken voor het jubileumweekend in september.¬∑ Edwin: “We willen de mensen echt iets moois kunnen bieden op 23, 24 en 25 september. Het moet een uniek feest worden. We gaan niet proberen het 350-jarig jubileum van 25 jaar geleden te evenaren. Dat was een prachtig feest. we gaan het nu op onze manier aankleden, passend in deze tijd en we hopen dat het een gedenkwaardig jubile¬≠um wordt.”
De jubileumcommissie heeft groot¬≠se plannen, maar wil er nog niet veel over kwijt. Mark: “Het meeste is nog een verrassing. we kunnen al wel vertellen dat er een speci¬≠aal voor de gelegenheid gebrouwen bier komt; een donker en een licht biertje, dat wordt aangeboden in een set.” “Er komen dat weekend ook kermisattracties. er is een schuttersmis, een schietwedstrijd. er zijn activiteiten voor de kleintjes, we gaan een dag naar Tolkamer en er zijn natuurlijk balavonden”, vult Roy aan. “En hoe bijzonder is het om komend jaar het koningspaar te zijn, met twee schuttersfeesten en kermissen¬∑, voegt hij er lachend aan toe.
Boek
Voorafgaand aan de festiviteiten is er op 22 september een receptie voor genodigden waarbij er een ju¬≠bileumboek wordt gepresenteerd. Hei boek, geschreven door Mark Slinkman. oud-burgemeester van Rijnwaarden en Michiel Wilde, oud-senator van E.M.M., bevat ver¬≠halen van schutters over de afgelo¬≠pen 25 jaren van het gilde. Het boek wordt pas afgerond n√° de regulie¬≠re kermis in mei, want het laatste hoofdstuk is gereserveerd voor de jubileumkoning. Het jubileumboek is een vervolg op de boeken: ‘Rond¬≠om de Dikke Toren’ van Dr. G.B. Janssen en ‘Het koningszilver van Eendracht Maakt Macht Lobith, 1648-2012’ van A. Mertens, Mul¬≠der, A Muskens. Deze uitgaven zijn nog via E.M.M. te bestellen.
Roy: “De vereniging leeft als nooit tevoren. We hebben een groot le¬≠denaantal, waaronder veel jonge schutters. In ‘Rondom de Dikke To¬≠ren’ kunnen zij meer lezen over de geschiedenis van hun schutterij.” In het boek over het koningszilver zijn alle zilveren schilden van E.M.M. in kaart gebracht. “We hebben altijd veel bekijks als we bij een Schut¬≠terstreffen ons zilver tevoorschijn halen¬∑, vertelt Wim trots. “Het oud¬≠ste schildje dat de koning draagt dateert zelfs uit 1648, het jaar van de oprichting.¬∑ Het schutterszilver is, buiten de kermisdagen om, te bezichtigen in het Liemers Mu¬≠seum in Zevenaar. Edwin: “Na de kermis plaatsen we het zilver altijd zelf terug. Dat is een heel gedoe. Eerst moet de ruit van de enorme vitrinekast worden verwijderd en dan moeten we erin klimmen om de paspop weer netjes aan te kle¬≠den.” “Ik wacht nog steeds op het moment dat ze vergeten dat Edwin er nog in zit”, lacht Wim. Mocht de nood een keer aan de man zijn, dan kunnen de schutters altijd nog met ‘vliegend vaandel en slaande trom’ in actie komen. Kaarten voor het Nieuwjaarsbal √† ‚ā¨ 7,50 zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Keurs¬≠lager Marc Voss en Taveerne de Bij¬≠land in Tolkamer. Toegang is voor iedereen.

LOBITH РSchuttersgilde Een­dracht Maakt Macht viert komend jaar zijn 375-jarig jubileum. De schutterij trapt het jubileumjaar af met een Nieuwjaarsbal op zater­dag 7 januari.
Door Carla Droste